Opletten in Antwerpse haven

Raadgeving voor zij die al eens fotograferen in de haven van Antwerpen. De Polderdijkweg, die ter hoogte van het Marshalldok langsheen de raffinaderijen van Esso en Totalfina loopt, is blijkbaar niet langer een openbare weg (hoewel dit langs de kant van Totalfina voorlopig nog niet staat aangegeven) maar eigendom van de respectievelijke bedrijven.

Hoewel ik er al verschillende malen heb gefotografeerd, heb ik nog nooit controle gehad. Zaterdagavond (tijdens een verlovingsshoot) kregen we dan toch het bezoek van een G4S-security agent van Totalfina. Gelukkig was dit een zeer vriendelijk man, die meteen in de gaten had dat we geen kwade bedoelingen hadden. Laat het echter wel duidelijk zijn dat fotograferen aan het Marshalldok (zeker aan de Totalfina-zijde, hoe de policy bij Esso is, dat weet ik niet) niet meer zo gewenst is. Een minder tolerante bewakingsagent kan best wel eens de politie erbij halen, met inbeslagname van apparatuur tot gevolg. Het is dus aan te raden om toelating te vragen aan het bedrijf, er werd ons gezegd dat ze voor “artistiek” werk of algemene overzichtsbeelden waarschijnlijk niet te moeilijk gaan doen. Al krijg je waarschijnlijk wel een waakhondje mee ;-)

In de actuele angstsfeer voor spionage en terreuraanslagen is het niet verwonderlijk dat de controle in de haven de laatste tijd fameus verstrengd is. Al is er natuurlijk nog altijd iets als Google Earth, waarmee je naar hartelust in elkaars achtertuin kan loeren. Voor de argeloze fotograaf is het jammer. Ik ga graag in de haven fotograferen, ze biedt ontelbare mogelijkheden en ze heeft me al geregeld opnieuw goesting gegeven op momenten van “creative block”. Het is een plaats die afstoot, soms beangstigend werkt maar even vaak een onverklaarbare aantrekkingskracht uitoefent. Een plaats ook die een unieke gelegenheid biedt om van meestal lelijke dingen, toch mooie foto’s te maken. Hopelijk wordt de haven in de toekomst geen onineembare vesting…

Uit het archief:

Linkje naar gallery

PS: de foto’s van de (overigens geweldig leuke) verlovingsshoot kunnen nog niet vrijgegeven worden, daarop is het dus nog wachten

Advertenties

3 thoughts on “Opletten in Antwerpse haven

 1. Verwondert me niets. Havengebied is per defintie verboden gebied voor onbevoegden (staat in het strafwetboek). Vaak gedoogt men de aanwezigheid maar ik heb in Oostende ook al een keer controle gehad van de zeevaartpolitie. Het is net als een perron betreden van het station, zonder geldig vervoersbewijs is dat ook niet toegelaten.

  Fotografen zijn dan vaak “spionnnen” in de ogen van de ordehandhavers.

 2. Het is tegenwoordig niet meer eenvoudig om te fotograferen op bepaalde plaatsen of sites. Het lijkt verlaten of iets openbaar en toegankelijk voor iederen, maar voor je het weet staat er zo’n security naast je om je op de vingers te tikken. Je hebt inderdaad geluk gehad dat je mocht verder shooten, ik moest stoppen in een parking. Dit was geen openbare eigendom maar privaat en moest schriftelijke toestemming hebben om verder te shooten.

  Heb daar wel allemaal respect en begrip voor. Maar het wordt niet simpel om iets impulsief en met relatief weinig preproductie iets te shooten. Alles aanvragen kost tijd, tijd is er niet altijd.

  Soit. Parel van een archiefbeeldje btw. Echt goed.

 3. Interessante informatie.
  Nu ben ik wel meer dan ooit benieuwd naar de verlovingsshoot op die lokatie! Nog even wachten dus…

  > Ik mag echt niet vrijgeven waarvoor de foto’s van het koppel allemaal bestemd zijn, en vermits het huwelijk gepland is voor mei 2009, zal het dus nog even lang wachten zijn…

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: