Duizend soldaten

vladslo04_01.jpg

vladslo04_11.jpg

vladslo04_05.jpg

ja ’t is den oorlog da ‘j hier were vindt
en ’t graf van duizend soldaten
altijd iemands vader altijd iemands kind
nu doodstil en godverlaten (W. Vermandere)

Op geen enkele van de vele oorlogskerkhoven in de Westhoek, is het lied van Willem Vermandere zo toepasselijk als op het Duitse kerkhof van Vladslo.  Vladslo is een onooglijk kleine deelgemeente van Diksmuide en telt zo’n 1200 inwoners. Het kerkhof ligt vrij ver buiten de dorpskern, aan de overzijde van de N363, een beetje verdoken tussen de velden, omgeven door hagen en mooie hoge bomen. 

Na het betreden doorheen de toegangpoort, kan je haast niet anders dan in stilzwijgen de sobere grafstenen in het gras te aanschouwen. Mee te mijmeren met het treurende ouderpaar, de prachtige pakkende beeldengroep van Käthe Kollwitz. Haar eigen zoon Peter ligt onder de steen vlak voor de vaderfiguur, gesneuveld op 17-jarige leeftijd bij een slag om Diksmuide. Altijd iemands vader, altijd iemands kind…

De foto’s werden onlangs doorgestuurd naar een Duitse school ter publicatie in de schoolkrant aldaar. In het kader van een internationaal project samen met het Sint-Gabriëlcollege te Boechout (waar ik mijn middelbare school afwerkte) volgt mogelijk nog een publicatie in een boek.

Advertenties

3 thoughts on “Duizend soldaten

  1. Steven,

    bloggen werkt op den duur wel een beetje verslavend dus pas op!! Ik wens je in ieder geval veel succes, je hebt zeker genoeg om over te schrijven met al die knappe foto’s!!

  2. @ Dries: thanks! De foto’s zijn wel degelijk digitaal, maar je vraag naar analoog flatteert me wel. Ik heb al ettelijke uurtjes gesleten om een analoge zwart/wit of sepia zo dicht mogelijk te benaderen. Zeker in deze reeks vind ik het wel goed geslaagd.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: